Blog

Hvad er bulgur?

Nu kan du blive ekspert og komme til at vide alt om bulgur! De små, afskallede, gyldne kerner har vundet mange madglade og helt igennem kulinariske hjerter herhjemme i løbet af de sidste år. Hvedearten har ellers altid været mest udbredt i det mellemøstlige og afrikanske køkken, men også i middelhavsområdet, hvor bulgur bliver anvendt til mange forskellige, spændende retter. Bulgur er i familie med blandt andet quinoa og er et fiberrigt alternativ til de meget kulhydrattunge ris. Du kan derfor sagtens anvende bulgur som erstatning for traditionelt tilbehør, men bulgur er også en exceptionel spise i sig selv og i traditionelle retter.

 

Der er mange grunde til, at bulgur er blevet så populært, specielt i sit oprindelsesområde. Det skyldes primært at der ikke er nogle ekstreme opbevaringskrav til bulgur og at det kan holde sig længe, selv i varme temperaturer. Det anbefales dog, at bulgur opbevares i tørre og mørke omgivelser, for eksempel et køkkenskab eller kammer. Derudover er bulgur super nemt at tilberede, hvilket egner sig godt til travle hverdagsaftener, hvor overskuddet til aftensmaden måske ikke er i top. I dag kan du finde bulgur i langt de fleste danske supermarkeder men selvfølgelig også hos din lokale grønthandler.

Næringsfordele ved bulgur

 

Bulgur er fyldt med næring og er et sundt alternativ eller tilbehør. En af hovedårsagerne til, at bulgur er så populær en spise, er de værdifulde ernæringsmæssige kvaliteter, som du finder i de gyldne korn. Det er ikke uden grund, at bulgur ofte bliver omtalt i rosende veninder i helsekost- og vægttabskredse.

 

Ydermere er bulgur ligeledes rig på andre næringsstoffer og vitaminer, som er gode for kroppen. Her finder du nemlig både E-vitamin, som behjælper et sundt kredsløb og hjerte, B-vitamin som ligeledes bidrager til kredsløbet men tilmed gavner vores nervesystem, hår og hud samt andre indre organer. Derudover er bulgur en utrolig fiberrig spise, som er godt for fordøjelsen. Faktisk indeholder bulgur på mod 18 gram protein per 100 gram! Samtidigt indeholder bulgur meget protein, men ligger ligeledes lavt på kalorieskalaen. Altså er hvedekernerne propfyldte med god energi til dig og det er tilmed utroligt nemt at tilberede bulgur! Det tager blot 10-15 minutter at koge, og så kan du ellers bruge bulgur præcist som du ønsker.

Hvad kan jeg lave med bulgur?

 

Som med alt andet i det glade køkken, er det kun fantasien som sætter grænser for, hvad du kan kokkerere af bulgur. Men hvis du alligevel skal have skudt lidt inspiration i kredsløbet, inden du kaster dig ud i dit næste store, kulinariske eventyr, er der selvfølgelig en række traditionelle retter indeholdende bulgur. Bulgur indgår i rigtig mange vegetariske og veganske retter, men kan også fint anvendes som forfriskende tilbehør til mange typer af kød, fjerkræ og fisk.

Vi kommer ikke udenom tabbouleh, som gør sig exceptionelt godt med et par lune pitabrød. Tabbouleh har, som navnet måske antyder, sit navn fra Mellemøsten. Her agerer retten et friskt og let tilbehør til eller en lille starter, inden hovedmåltidet serveres. Faktisk er tabbouleh en bulgursalat, som indeholder en lang række friske krydderurter, som giver salaten en meget karakteristisk og frisk smag. Typisk anvendes der mynte heri, som sammen med grøntsager som tomater, løg og hvad dit hjerte ellers begærer, blandes sammen med bulgur, olivenolie og frisk citronsaft. Sammensætningen af friske smage gør retten let og velegnet til en sommeraften på terrassen. Hvis du virkelig ønsker at genskabe den autentiske, mellemøstlige stemning, kan du grille dit kød eller brød over kulgrill og drømme dig til Libanon eller Israel mens du nyder dit måltid med bulgur.