Blog

Ekstra plads med et anneks

Har du bruge for ekstra plads i hjemmet, i form af et ekstra rum til overnattende gæster, arbejdsrum, værksted eller lignende kunne et anneks være en mulighed. Måske har du brug et sted hvor du kan nyde stilheden og få et frirum til at skabe dit eget lille hyggelige hjemmekontor med arbejdsplads. Måske drømmer du om dit eget herreværelse hvor du kan have et hobbyrum med opbevaring af udstyr til dine interesser. Annekser kan også være løsningen på et lille fritidshus hvor man tilføjer ude faciliteter som udekøkken, terrasse, udendørs brusere, osv. Her kan man vælge at tilføje glaspartier langs siderne, hvis grunden har en god udsigt til evt. skov eller strand.

Annekser findes som mange løsninger og kan købes som byggesæt hvor man selv samler bygningen. Man også selv bygge sit anneks helt fra bunden, ud fra sit eget valg af hvordan man ønsker bygningen skal se ud. Løsningerne og anvendelsesmulighederne er uendelige, også ud fra om man har valgt at isolere sit anneks.

Et anneks er en lille selvstændig enhed i form af en bygning, som kan placeres i haven. Annekser benyttes ofte også som en fritidsbolig. Mange sommerhusejere får bygget annekser i baghaven for at skabe flere overnatningsmuligheder til sine gæster, og for at få flere opbevaringsmuligheder.

Annekser kræver byggetilladelse hvis det skal bruges som beboelse. Der gælder samme regler som bygningsreglementet for helårsbeboelse for huse dikterer. Derfor kræver det at du undersøger følgende før du går i gang:

– undersøg om der er lokalplaner der kan have indvirkning på dit anneks

– har din bolig nogle regler, som du skal forholde dig til. Det kunne evt. være en fredet bolig hvor man ikke må ændre på bygningen i form af et anneks.

– regler om hvor højt må du bygge, afstand til skel, krav til antal af hvor mange kvadratmeter.

– hvor stor må dit anneks være?

-De typiske regler siger en bebyggelsesprocent på 30 procent ved helårshuse

-15 procent ved et sommerhusgrunde.

Går du med et ønske om at bygge et anneks som helårs bolig, hvor det er muligt at opvarme lokalet skal energikravene overholdes, før der kan gives tilladelse til byggeriet.

Der er det vigtigt at annekset overholder en maksimalt energiramme som er en kombination af varmeforbruget, ventilation, strøm og varmt vand. Det anbefales at få en fagperson til at udføre denne beregning.

Er der tale om et anneks som skal bruges som værksted, eller lignende hvor man ikke har bruge for at kunne varme rummet op, gælder der andre regler. I sommeren 2017 kom der nye regler og det er nu ikke længere lovpligtigt at skulle anmelde nybyggeri som annekser mellem 35 og 50 kvadratmeter til kommunen.

Før reglerne måtte man have 2 små bygninger som f.eks redskabskur eller legehus. Kvadratmeterne skulle være under 10 kvadratmeter før bygningerne ikke ville blive talt med i den samlet boligs areal. Efter ændring af reglerne tæller disse små bygninger med i det samlet antal kvadratmeter af hele din bolig. Derfor er det vigtigt at undersøge din BBR og se hvilken status dine skure eller andre små bygninger har. Nærmer du dig de 50 kvadratmeter kan du risikere at skulle søge byggetilladelse før du går i gang med et nyt skur.

Når du har dannet dig et overblik over alle regler kan du bedre danne dig et billede af hvordan dit anneks skal se ud, og hvor det skal stå, og om du skal søge om byggetilladelse før du starter med at bygge.