Blog

Har du brug for en alkoholbehandling?

Der findes ingen klare definitioner for hvornår en alkoholbehandling kan være påkrævet. Det er i sidste ende op til dig selv. Der findes ikke engang en klar definition for hvad alkoholisme er. Hvor præcist går grænsen mellem et forbrug og et alkoholmisbrug?

WHO har defineret alkohol som en behandlingskrævende sygdom. De fleste læger er også enige i denne definition. Nyere forskning har bevist at alkoholmisbrug medfører forandringer i hjernen og også i personligheden. Det er endnu ikke helt afklaret hvad der gør nogle folk til alkoholikere. Fordi ikke alle mennesker reagerer ens på alkohol. Nogle bliver hurtigt afhængige, andre aldrig. Nogle bliver alvorligt syge af et kortvarigt alkoholmisbrug, mens andre tilsyneladende ikke tager skade af lange perioder mes misbrug.

Sikkert er, at vi mennesker reagerer forskelligt på alkohol. Alkoholisme og alkoholmisbrug er derfor et meget personligt anliggende.

Det gode er at uanset evt. uafklarede forhold, så er alkoholbehandling gratis i Danmark.

Hvornår er man alkoholiker?

Det er svært at sige, når der ikke engang findes en klar definition for alkoholisme. Er du sikret et fribillet så længe du holder dig indenfor Sundhedsstyrelsens anbefalinger for mængden af genstande der anses for at være uproblematiske?

Desværre ikke. Når Sundhedsstyrelsen anbefaler en genstands-grænse så er det med baggrund i medicinske fakta. Det er de grænser der anses for at være relativ uskadelige for kroppens organer. Det betyder dog ikke, at det er sundt eller ufarligt at holde sig indenfor disse grænser. 2 genstande vil fx allerede få de fleste over færdselsstyrelsens promillegrænse.

Nogle mennesker kan sagtens blive afhængige af alkohol, selv om deres forbrug er rimeligt moderat.

Der findes som sagt ingen klare definitioner. Men der er mange indicer.

Sådan kan du finde ud af om du har et alkoholproblem

Det er lidt som detektivarbejde, hvor detektiven kun har indicer, men hverken et lig eller en tilståelse. Her har du nogle af de typiske indicer:

Drikker du alkohol hver eneste dag? Selv om du kun drikker et enkelt glas vin eller øl, så kan det godt være en indikation for et alkoholproblem. Ikke nødvendigvis, men det kan det være. Tjek dine vaner nøje: drikker du på samme tidspunkter? Drikker du de samme mængder til de samme lejligheder? For mange er det fx helt normalt at drikke et glas vin til aftensmaden.

Det kan endda være sund, afhængig af, hvem man spørger. Det interessante spørgsmål er: kan du lade være med det? Kan du droppe det ene glas vin uden tvingende grund? Kan du gøre det spontant, og hvordan bliver din reaktion? Prøv at bryde vanen. Men for at få et relevant resultat skal du lade være i mere end en dag. Og det hjælper også hvis du får din samlever, eller en ven, til at vurdere dine følelsesmæssige reaktioner.

Lyt til andre

Hvis du spontant kan bryde dine drikkevaner uden at det har mærkbare følelsesmæssige eller fysiske konsekvenser, så har du højst sandsynligvis kun en vane. En vane er noget helt andet end et misbrug. En vane kan dog blive til misbrug. Forskellen er, en vane kan du styre, et misbrug ikke nødvendigvis.

Nogle folk kan endda styre et misbrug. Men i så fald er det altid kortvarige perioder med misbrug. Ingen kan styre et kronisk misbrug. Men mange tror at de kan.

Derfor er det uhyre vigtigt, at du lytter til dine medmenneskers reaktion. Hvis din samlever eller dine venner mener at du har et alkoholmisbrug, så skal du tage det alvorligt. Hvis de mener at du har brug for en alkoholbehandling, ditto.

Det er ikke sikkert at de har ret. Men hvad hvis de har?