Blog

Vi reparerer elektronik mere end nogensinde før – men hvorfor?

Der var engang en tid, hvor vi købte elektronik og gadgets, hver gang de gik i stykker. Engang, hvor man slet ikke ville have tænkt på en iPad reparation eller på at få sin gamle computer fikset. Men hvorfor er det lige blevet så populært?

Konceptet hedder ”cirkulær økonomi” og handler om, at vi ikke skal smide ud længere, men at produkter fra verdenen over skal indgå i ”cirkler, hvor det hele genbruges – og du kan se mere nedenfor!

Nu bekymrer vi os om miljøet

Cirkulær økonomi er blevet et vigtigt begreb for mange miljøforkæmpere, fordi det netop handler om at skabe en mere bæredygtig verden.

Når vi smider noget ud, så betyder det næsten altid, at vi bare køber en ny udgave af samme produkt. Men det gør også, at vi bruger flere ressourcer – produktionen af en iPad er meget værre for miljøet end en iPad reparation.

Og derfor er cirkulær økonomi så vigtigt indenfor miljøet. Vores produkter skal ikke bare smides ud, men skal i stedet repareres igen og igen. Og kan de ikke det, så skal vi bruge de forskellige dele af eksempelvis elektronikken til at indgå i andre reparationer og produktioner, så vi ikke skal producere nye dele hele tiden.

Reparationscaféer samler os

Reparationscaféer er steder, hvor individer netop reparerer alt muligt sammen for så at se, om man kan få tingene til at virke igen. Her samles man om at dele udstyr og reservedele, så man kan få en iPad, en computer eller en cykel til at virke ordentligt igen.

Det sociale element er også utroligt vigtigt her. For vi reparerer til en vis grænse også fordi, at det er en måde at samle mennesker på. Miljøet er vigtigt, men den sociale bæredygtighed er også meget vigtig, og vi skal skabe fællesskaber, hvor vi kan være sammen.

Udover dette, så er det økonomiske også vigtigt, for det er altså, næsten altid, billigere at reparere et produkt, end det er at producere det fra bunden.

Kort sagt, så er cirkulær økonomi blevet et af de helt store ord indenfor de sidste år. VI skal nemlig reparere mere end nogensinde før – for økonomiens skyld, for planetens skyld og for hinandens skyld. Og det er altså værd at tænke over, næsten gang du overvejer at købe en ny telefon eller tablet, bare fordi den gamle er gået lidt i stykker!