Blog

Køb bil uden ubehagelige overraskelser

Der kan være mange penge at spare ved at købe bil brugt fremfor som ny. Men en billig, brugt bil kan dog vise sig at blive en dyr fornøjelse. Her er en række ting, man skal være opmærksom på ved salget. På den måde kan man undgå at ende med dyre reparationer og en bil, der skal udskiftes igen efter kort tid.

 

Det første mange kigger på, når de køber en brugt bil, er antallet af kørte kilometer. Det er klart, at det har en betydning for bilens tilstand, men det er alligevel ikke det vigtigste at kigge efter. Først og fremmest bør man undersøge bilen – dette gælder både dens tilstand som den ser ud, men også hvordan den kører, og om der er uoplyste fejl og mangler. Selvom en bil er gået igennem syn for nylig betyder det nemlig ikke, at den er fejlfri, men blot at den er i lovlig stand. Prøvekørsel af bilen er bestemt også en god idé, og gerne en længere tur, da mange fejl ikke viser sig på helt korte ture. Til sidst kan du også få foretagen en brugtbilstest, hvor bilen undersøges grundigt af professionelle.

 

Hvordan tjekkes bilens tilstand?

Når du prøvekører bilen, bør du tage en længere tur, så du får prøvet den under forskellige forhold. Sørg for både at køre i byer, men også på motorvej, hvor farten kommer længere op. Hvis der er noget, der ikke fungerer som det skal, kan du genoverveje købet, eller foreslå sælger en billigere pris, der er i overensstemmelse med bilens tilstand. Der er en række ting, du bør være opmærksom på ved prøvekørslen. Først og fremmest om alting umiddelbart virker: Starter motoren som den skal, virker bremser og kontrollamper, instrumenter og ekstraudstyr? Under kørslen skal du finde ud af, om motoren lyder rigtigt, om kobling og gear fungerer uden problemer, at bilen kører ligeud uden at trække til den ene side, og ikke mindst at bremserne virker hurtigt og effektivt.

 

Ved en brugtbilstest vil fagfolk gennemgå bilen og dens dele, og de kan herved finde frem til ting, som lægfolk ikke vil lægge mærke til. For eksempel fejl på motor eller andet, som ikke giver nogle umiddelbare gener, men som kan betyde, at bilen efter kort tid kan bryde sammen eller at reparationer hurtigt kan blive nødvendige. Brugtbilstesten kan være et godt grundlag for en prisreduktion, da der snart sagt aldrig er brugte biler, som der ikke findes en eller flere fejl på. Brugtbilstest anbefales derfor altid for at sikre et godt, trygt bilsalg.

 

Hvad bør man undersøge ved bilsalget?

 

Når du selv undersøger bilen kan du først og fremmest kigge på dens udseende og vurdere, om den er pænt vedligeholdt og fri for buler og ridser i lakken. Ruderne skal helst være fri for ridser og stenslag, ligesom alle lygter skal virke og være hele. Tjek altid alle lygter inklusive blinklys, og test også om horn og vinduesviskere virker. Tjek dækkene, en ting er dæktrykket, men først og fremmest slitagen; de skal være ensartet slidt, og dybden af rillerne skal være mindst 1,6 millimeter før dækkene er lovlige. Vær sikker på, at bilen er tæt, og at der ikke er rusttæringer nogle steder. Undersøg også om døre, bagagerum og motorhjelm kan låses og åbnes uden problemer, og at sikkerhedsseler virker som de skal.

 

Følges alle disse anbefalinger kan du mindske risikoen for, at dit billige brugtbilskøb bliver en dyr fornøjelse. Der vil stadig være afgifter, syn og reparationer at skulle betale, og det skal huskes at den største udgift ved en bil ofte er at eje den, men meget kan spares ved at have undersøgt bilen grundigt i første omgang.