Blog

Hvilken kolonihavetype er du?

Som så meget andet, findes der utallige måder at indrette sig på. Er du til det stilrene og minimalistiske look eller er du vild med farver og finurlige ting?

Medmindre du frygter at din kolonihave bliver invaderet af bolig- og indretningseksperter, så er min første råd til dig: køb de ting du synes er pæne. På den måde kommer der helt automatisk et personligt og hjemmeligt præg på din kolonihave.

Der er nogle parametre du med fordel kan overveje, når du skal indrette din kolonihave:

  1. Hvad vil kolonihaven primært blive brugt til? Skal det fungere som et lille sommerhus eller som et tilflugtssted i hverdagene?
  2. Hvor mange mennesker skal der kunne overnatte i kolonihavehuset?
  3. Skal der være plads til børn og barnlige sjæle eller det forbeholdt voksne og rosévin på terrassen.

De 3 ovenstående problemstillinger er gode at have overvejet før du går i gang med den helt store indretning. Da din indretning medfordel kan tilpasses de enkelte områder, hvad enten du er til det ene eller det andet.

Den indvendige indretning

Kolonihavehus terrasse

Det er lige før der ikke findes to kolonihaver der har den samme plantegning. Derfor er det også umuligt at komme med en sort på hvid guide til hvordan man bedst indretter sig. Der er dog nogle retningslinjer og fremgangsmetoder man med fordel kan overveje når man skal indrette et kolonihavehus.

  1. Tænk op i højden

Noget af charmen ved et kolonihavehus, er den lille plads og den hyggelige atmosfære der automatisk bliver skabt i et lille rum. Når det drejer sig om overnatning i et kolonihavehus, kan en seng hurtigt komme til at udgøre mange procent af gulvpladsen. Hvis din kolonihave har over 3 meter til loftet, kan du overveje at få lavet en hems.

En hems gør det muligt at flytte sengen fra gulvet og op under loftet. Derved kan man også få lidt privatliv, trods de få kvadratmeter.

  • Tænk praktisk

Da der som sagt ikke er uanet med plads i et kolonihavehus, er det smart at købe møbler der kan bruges til flere forskellige ting. Det kan f.eks. være at bytte den normale sofa ud med en sovesofa. På den måde, har du plads til ekstra overnattende gæster.

Hvis din kolonihave skal være samlingspunktet for venner og familie, kræver det godt med siddepladser. Invester i et bord der kan forlænges og trækkes ud. På den måde fylder bordet ikke særlig meget, når der ikke er gæster.

  • Tænk i områder

Ofte består et kolonihavehus af et stort rum. Ved at benytte forskellige farver til forskellige sektioner kan du nemt opdele rummet i sofaområde, spiseområde og køkken. Det kan du f.eks. gøre ved at male væggen ved sofaen en anden farve end de resterende vægge.

Den udvendige indretning

Når kolonihaven skal laves, er det en fordel at etablerer højbede. For det første, er det mindre skadeligt for din ryg at arbejde ved højbede. Derudover er det nemmere for dig at holde ukrudt, snegle og andet skidt væk fra dine bede.

Du kan nemt lave forskelige områder i din kolonihave. Anlæg et lille bålsted med sten i den ene ende og byg forskellige terrasser efter solens bane. Så har du altid en terrasse med sollys, samt skaber de forskellige områder en god bevægelse i haven.

Har du svært ved at holde liv i dine planter og skal pasningen af din kolonihave ikke være et fuldtidsarbejde, vil jeg anbefale dig at du investerer i forskellige potter. Ved at plante krydderurter, frugt og planter ud i potter, kan du nemt flytte planterne hen til det område hvor de har trives bedst. Derudover er det nemt for dig at skifte de planter der måtte dø ud.

Gør det personligt, med personlige ting

Der er kun en, der kan indrette et kolonihavehus som dig. Derfor er det vigtigt at du finder det brugskunst og pynt du kan lide. På den måde får du et kolonihavehus der udstråler din charme og personlighed.

Der findes mange forskellige steder du kan finde det brugskunst der passer bedst til dig. Det kan være på loppemarkeder, boligbutikker eller online.

En af mine anbefalinger til at finde unikt brugskunst er på Crocca.dk. Denne butik har et stort udvalg af diverse brugskunst unikt som det gængse. Deres udvalg af brugskunst kan findes i deres fysiske butik i Middelfart eller på deres hjemmeside under brugskunst.

Held og lykke med at gøre dit kolonihave til din egen lille oase.