Når du vælger at blive skilt fra din ægtefælle er det selvfølgelig en både hård følelsesmæssig tid, som du og din ægtefælle helt sikkert skal igennem. Men samtidig med det er det utroligt vigtigt, at kende til de økonomiske og juridiske konsekvenser det har, at blive skilt fra sin ægtefælle. Det kan være svært i en hård tid, men det er en af de valg som har allerflest økonomiske og juridiske konsekvenser her i livet. Så hvis du overvejer, lige er blevet skilt eller blot ønsker at kende mere til økonomien og de juridiske elementer bag en skilsmisse, kan du med fordel læse med her og blive klogere på netop det emner.
Før vi går ind i reglerne bagved en skilsmisse, er det vigtigt at understrege, at der både er noget som hedder skilsmisse og separation. Du kan vælge at blive separeret inden du bliver skilt fra din hustru. Det sker ved at en af ægtefællerne udfylder en ansøgning om separation hos statsforvaltningen, derefter flytter i fra hinanden. Ægtefællerne skal flytte fra hinanden inden 3 måneder, ellers kan separationen blive annulleret. En skilsmisse derimod, den skal underskrives af begge parter og indsendes til statsforvaltningen, hvis den ene part ikke er enige omkring en skilsmisse kan den anden part selv stå for det efter 6 måneders separation. Derudover er det vigtigt at understrege, at specielle faktorer som vold og utroskab kan være medvirkende til, at skilsmisse kan ske uden varsel og separation.
Deling af værdierne og hvad med børnene?
Det helt store spørgsmål når det kommer til skilsmisse, er selvfølgelig deling af ens værdier og aktiver samt børnene. Men hvad siger det juridiske på dette emne? Jo når i bliver skilt, så skal i dele alt hvad der er fælles eje. Det vil sige alt hvad i ejer fælles og har af gæld fælles. Alle værdier som har særeje, kan man selv beholde. Helt konkret betyder det altså, at alt i har tilknyttet mens i har været gift sammen som ejendom, bil, værdipapirer og andre ting af værdi skal splittes ligeligt op imellem jer. I kan også have lavet en ægtepagt hvor i har nogle værdier, som i har fået særeje over, som i ikke skal dele ved skilsmisse. Børnene i har fælles skal i også tage en beslutning med. Hvor skal de have bopæl, hvad med samvær, børnebidrag m.m. Alle disse faktorer skal i have styr på, og det er helt klart anbefalelsesværdigt for børnenes skyld, at dette sker i fred og ro mellem forældrene og det sker uden store skænderier i en allerede svær tid for de fælles børn. Det kan være en fordel at kontakte en skilsmisse advokat og få hjælp til skilsmisse af den vej
Mange økonomiske valg
Som nævnt forsvinder formuefællesskabet, når ægtefæller vælger at blive skilt og fællesboet, skal deles op mellem de to parter. Men der er også mange andre svære økonomiske valg, som skal træffes når i har valgt at blive skilt fra hinanden. Et af disse svære valg er hvad der sker skal ske med boligen? Det kan være, at den skal sælges eller den ene ønsker at blive boende i huset. Det skal i finde ud af sammen og eventuelt dele summen af salget mellem jer. Hvis den ene part ønsker at blive boende, skal der foretages en gældsovertagelse. Derudover kommer der også forsikringerne – langt de fleste ægtefæller har jo en del forsikringer sammen som indbo, bil, familie m.m. Alle disse forsikringer skal jo nu splittes op, således at begge parter skal have deres egen forsikringer for deres egen og nye familie og aktiver. Ønsker du at få hjælp til din skilsmisse, kan du med fordel vælge at kontakte en dygtig skilsmisse advokat.